Εκτύπωση
PDF

25 Ιανουαρίου 2017

Έρευνα για την αναγνώριση της υπεραξίας του Αυστραλιανού Syrah

Η Αυστραλία παρουσιάζεται ως ένας παραδοσιακός αμπελώνας για το Syrah, τα παλαιότερα αμπέλια της ποικιλίας φυτεύτηκαν το 1843.

Μετά την πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την προώθηση των αυστραλιανών οίνων, ο κυβερνητικός οργανισμός Wine Australia συνεχίζει να είναι γενναιόδωρος. Προωθεί, για 5,3 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (€ 3.700.000), ένα ερευνητικό πρόγραμμα για το αυστραλιανό terroir ειδικά για το Syrah (ή Shiraz, σύμφωνα με την αυστραλιανή χρήση). Για τα επόμενα έξι χρόνια, το πρόγραμμα αυτό έχει τη φιλοδοξία να κατανοήσει τις διασυνδέσεις που επιτρέπουν την έκφραση του terroir (τουλάχιστον εδάφους και κλιματικών στοιχείων) στα παραγόμενα κρασιά (συμπεριλαμβανομένης της χημικής σύνθεσης των σταφυλιών). Το πρώτο βήμα αυτού του έργου είναι ο χημικός και αισθητηριακός χαρακτηρισμός των αυστραλιανών οίνων από Syrah, ώστε να διασυνδεθούν μεγάλες περιοχές.

Προσπαθώντας να καθορίσει το ντετερμινισμό μεταξύ των αμπελοτόπων και των οργανοληπτικών εκφράσεων του Syrah, αυτή η έρευνα θα επιτρέψει στους οινοποιούς να βελτιστοποιήσουν το χαρακτήρα και την ποιότητα των κρασιών τους, έχοντας εμπιστοσύνη στην παραγωγή τους προς όφελος των κρασιών που εκφράζουν την μοναδικότητα του terroir τους, ώστε να αποκτήσουν premium τοποθέτηση. Ο Δρ Brian Crozer, αναπληρωτής πρόεδρος του Wine Australia αναφέρει ότι «η Αυστραλία παράγει κρασιά με φινέτσα και εξαιρετικές ιδιότητες, οι οποίες δεν λαμβάνουν τη διεθνή αναγνώριση που τους αξίζει." Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους Αυστραλούς παραγωγούς ώστε να διεκδικήσουν ανώτερη τοποθέτηση, μέσω της διεθνούς ζήτησης και να αυξήσουν την αξία της παραγωγής τους.

 

Syrah: Ο Αυστραλός πρωθυπουργός σταφυλιών

Το Syrah καλύπτει 40.000 εκτάρια, ή το 26% του Αυστραλιανού αμπελώνα. Πρώτη επιφάνεια σε σταφύλια, είναι επίσης κυρίαρχη στην αποτίμηση των εξαγωγών. Σύμφωνα με το Wine Australia, τα κρασιά Syrah αντιστοιχούν στο 40% των αυστραλιανών φιαλών αξίας πάνω από $ 10 / λίτρο (ή 7 € / l).